Hoppa till innehåll

Våra råvaror

Vår fisk

Endast det bästa är gott nog för oss och våra kunder. Därför köper vi all vår fisk från Kvalitetsfisk.

Lax

Vår lax kommer uteslutande från Norge, av klassen Salmon superior och levereras färsk till våra restauranger. När vintern närmar sig så kommer den mesta delen från fjordarna runt Bergen i södra Norge och under sommarhalvåret kommer den mestadels från norra Norge.

Odlad lax behöver inte frysas in innan den äts rå enligt Livsmedelsverket. På Saya Sushi fryser vi alltid in laxen av säkerhetsskäl och som en ytterligare försiktighetsåtgärd för säker mat.

Ett kilo lax kräver 1,1 kilo foder. Nötkreatur kräver som jämförelse 8 kg foder för ett kilo nötkött. Det gör laxen till ett bra och hållbart alternativ.

Tonfisk

Vår gulfenade tonfisk kommer från Maldiverna och är hållbar fiskad, kvotfiskad. Metoden kallas ”pole and line” (en sorts grov metspö), det betyder att endast en tonfisk åt gången tas upp, vilket gör fisket mycket skonsamt med nästan ingen bifångst. Skulle man få upp oönskad fisk, kan den släppas tillbaka i vattnet oskadd. Faktablad Gulfenad tonfisk / Yellowfin tuna.  

Vårt kött

Vår kyckling och köttfärs kommer från Sverige. Yakiniku-köttet från Polen.

Svart ris

Svart ris är bättre än vitt ris, som i stort sett bara innehåller kolhydrater. Svart ris har kvar det hälsosamma klilagret som innehåller nyttiga kostfibrer, vitaminer, mineraler och protein. Dessutom är det svarta färgämnet rikt på antocyaniner, som är en antioxidant, vilket bidrar till att förebygga åderförfettning och dna-skador (skyddar våra artärer och förhindra cellskador)  som i sin tur kan leda till cancer.

Take away-produkter

Vi har ställt om vår verksamhet till mer hållbara alternativ och arbetar ständigt på att bli ännu bättre. Vi köper in våra engångsartiklar från Tingstad som garanterar att alla deras matförpackningar är miljövänliga och har en eller flera miljöegenskaper som fossilfri plast eller FSC-märkning.

PureFiberTM

Produkterna tillverkas genom en helt ny teknik där trämassans fiber utvinns för att sedan formpressas. Materialet gör det möjligt att framställa livsmedelsanpassade produkter helt utan plastbarriär. 100% förnyelsebar råvara, producerad av skandinavisk och certifierad skog,
75% lägre koldioxidavtryck än liknande matformar, hög återvinningsbarhet.

Bambu

Detta material är snabbväxande och kräver lite vatten och behöver inga bekämpningsmedel under odlingen. Jämför man tillväxttakten med exempelvis en ek så tar det cirka 50 år för trädet att växa upp och 4–6 år innan bambu kan fällas.

Bagasse

Bagasse är det återstående fibermaterialet som blir över vid sockerproduktion.

Palmblad

Engångsprodukter av palmblad är tillverkade av nedfallna palmblad. Bladen rengörs för att sedan formpressas till olika former. Inga kemiska tillsatser behövs och varje produkt är unik.

Vetestrå

Vetestrå blir över när man skördar vetekorn. De kan sedan återvinnas och av material kan man göra pappersliknande produkter som tallrikar.

Trä

Odlad björk som är en förnyelsebar råvara. Nedbrytningstiden är 60-90 dagar.

Miljö och kvalité Environment and quality Saya Sushi Miljö och kvalité Environment and quality Saya Sushi Miljö och kvalité Environment and quality Saya Sushi